Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Termiviidakkoveitsi, eli termeistä ja niiden hallitsemisesta

 :: Tietoa :: Resursseja

Siirry alas

Termiviidakkoveitsi, eli termeistä ja niiden hallitsemisesta Empty Termiviidakkoveitsi, eli termeistä ja niiden hallitsemisesta

Viesti kirjoittaja Khar lähetetty Ma Helmi 03, 2014 5:27 am

Mikäli koet olevasi epävarma käyttämistäsi sanoista ja haluat pyrkiä olemaan loukkaamatta ketään, tämä teksti voi auttaa sisäistämään termejä sekä sitä, miksi niillä on merkitystä, ja valottamaan asenteita, joita välittää eteenpäin tiettyjä sanoja käyttämällä, joko tahallisesti tai tahattomasti. Tämä teksti on tarkoitettu ohjeeksi erityisesti yleisiin keskustelutilanteisiin, joissa kaikki osapuolet eivät tunne toisiaan niin intiimisti, että pystyisivät automaattisesti päättelemään, mitä milläkin sanoilla ja puhe- tai kirjoitustavoilla tarkoitetaan. Asiayhteys määrittää, millä tavalla puhuminen on tarkoituksenmukaista missäkin tilanteessa.

Termiviidakkoveitsi

Kieli koostuu yleistyksistä, minkä takia yleistyksiltä on mahdoton välttyä. Täyteen yleistämättömyyteen pyrkimisen sijaan voi pyrkiä olemaan käyttämättä absoluuttisia ilmaisuja. Ihmisiin viitattaessa on hyvä pysyä tietoisena siitä, mistä oikeastaan puhutaan. Kukaan ei ole vain osiensa summa, eikä kukaan ole keskimääräinen tai sovi jokaisen tilaston keskiarvolle. Yleistykset eivät näin ollen aina vastaa todellisuutta, joten sellaisten sanojen kuin "monet", "useat" ja "yleensä" lisääminen ennen yleistystä voi olla tarpeen.

Fobia-jälkiliite sosiaalisessa, ei-psykiatrisessa yhteydessä tarkoittaa vihaa, vastustusta, pelkoa, inhoa, epäluuloa ja muita negatiivisia ennakkoasenteita tiettyä ihmisryhmää tai tiettyä inhimillistä ominaisuutta kohtaan. Yleisiä esimerkkejä ovat homofobia ja transfobia.

Tietyt sanat ja ilmaukset ovat itsessään fobisia, koska niillä välitetään selkeästi negatiivinen ja vääristynyt käsitys kaikista määriteltyyn ryhmään kuuluvista henkilöistä tai varauksetta tuomitaan ominaisuus ei-toivotuksi. Toisin sanoen fobisten sanojen käyttö toisintaa fobiaa, vaikka käyttäjä ei kokisi olevansa fobinen. Pahaa tarkoittamaton ajatus ei välity, jos sitä ei voi käytetyistä sanoista päätellä. Pelkkä tarkoitus sanojen takana on siis itsessään merkityksetön – jos kukaan ei voi viestistä päätellä, että juuri sinä et pyri käyttämälläsi sanalla leimaamaan ihmisiä negatiivisesti, on vaikutus tismalleen sama kuin jos tarkoitus olisi ilmaista vihamielisyyttä.

Esimerkki: Luen artikkelia, josta käy ilmi, että Against Me!- yhtyeen laulaja tunnetaan nykyään nimellä Laura Jane Grace ja että hän käy läpi transitiota. Sanon: “En tiennytkään, että lempibändini laulaja on t*****” – tällä tarkoitan, että olen luullut laulajan olevan mies, ja nyt opin, että hän onkin transsukupuolinen nainen. Vaikka aikomus voi olla viaton, latautuneen sanan käyttö on tarpeetonta ja monelle loukkaavaa. Sen sijaan voisin sanoa: “Lempibändini laulaja tuli hiljattain julkisesti kaapista transsukupuolisena.” Asia, jota olen tarkoittanut, käy käyttämistäni sanoista ilmi. Olen näin sanoessani myös tietoinen siitä, että puhun nimenomaan henkilön transsukupuolisuudesta, en tämän sukupuolesta.

Sanat eivät ole neutraaleja, eikä se, ettei itse loukkaannu jostain sanasta oikeuta käyttämään sitä muista. Melkein jokaista ihmistä voi kuvailla käyttämällä jotakin latautunutta ilmaisua, joka juuri tätä ihmistä loukkaa. Etenkin tekstimuotoisen, puolituttujen tai tuntemattomien kesken käytävän keskustelun on pysyttävä latauksista vapaana, koska ne eivät edistä keskustelua eivätkä ole osa hyvää keskustelukulttuuria. Hyvä pohdinta tai huomio hukkuu loukkaavan ulkoasun alle, ja tilaisuuksia väärinymmärryksille ja loukkaantumisille tulee tarpeeksi ilman haukkumasanojakin.

Termiviidakossa paras ase on pyrkiä tietoisuuteen omasta toiminnastaan. Miksi käytän tietynlaisia termejä, yleistyksiä? Onko tekemäni yleistys todella tarpeen, onko sillä informaatioarvoa? Vastaako yleistykseni todellisuutta, vai perustanko sen vain omaan, rajalliseen kokemukseeni? Pystynkö kuvittelemaan poikkeuksia sääntöön? Millaisia ominaisuuksia tai asioita yhdistän minkäkinlaisiin ihmisryhmiin, ja mistä syystä? Milloin voin todenperäisesti yhdistää yhden ominaisuuden toiseen? Asetanko sanoillani jonkin tarpeettoman arvolatauksen? Onko tässä keskustelussa tarpeen määritellä termit erikseen, jotta vältyttäisiin väärinkäsityksiltä?

Khar
Ylläpitäjä
Ylläpitäjä


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 :: Tietoa :: Resursseja

 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa